Страната се сблъсква с недостиг на газ, тъй като договорът с „Газпром“ изтече в края на септември

Европейският съюз ще предостави помощ на Молдова в размер на 60 милиона евро за преодоляване на последиците от енергийната криза. Това съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен след среща с молдовския премиер Наталия Гаврилица, предава TACC.

„Радвам се да се срещна с министър-председателя на Молдова, искам още веднъж да декларирам нашата пълна подкрепа за страната. ЕК ще предостави 60 милиона евро, за да помогне на Молдова да се справи с настоящата енергийна криза“, написа председателят на ЕК на страницата си.

Молдова се сблъсква с недостиг на газ, тъй като договорът с „Газпром“ изтече в края на септември, а през октомври обемите на нивото от 2020 г. бяха запазени за републиката. В същото време Кишинев продължава преговорите за дългосрочен договор с руския енергиен гигант, както и с други доставчици.

Извънредно положение в Молдова заради енергийната криза

Руският газов холдинг иска от Молдова да изплати дълга в размер на 709 млн. долара. На Кишинев се предлагат опции за отлагане на плащането на дълга, „Газпром“ също е готов да предостави 25% отстъпка за природения газ, но Молдова засега не е приела предложението.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: Фокус