В столично детско заведение има огнище на заболяването

5-годишно дете с менингит почина в болница в София, потвърдиха за NOVA от Столичната община. Късно снощи излезе информация за огнище на заразата в столична детска градина. До момента положителни проби са дали общо 23-ма души, сред които деца и персонал.

Веднага е било организирано изследване на всички деца от останалите 10 групи в детска градина "Вълшебство". Техните братя и сестри също са тествани. 

Проверяват три болници след смъртта на дете с менингит

Малко преди обяд миналия четвъртък 5-годишното дете започва да проявява симптоми. „Детето повърна в четвъртък преди обед. В началото нямаше температура. После бързо започна покачване. Обадихме се на родителите и поискахме разрешение да му бъде дадено лекарство. Таткото дойде да го вземе. Изпълнихме всички предписания по протокол. Имаме информация, че детето е било връщано от лечебни заведения”, каза директорът на детската градина Гергана Петрова.

Тя уточни, че в детската градина има 307 деца, разпределени в 11 възрастови групи. „Първия ден проби бяха взети от децата в групата  на починалото. Изследвани са и братята и сестрите им. Вчера бяха изследвани и останалите деца от цялата градина”, поясни Петрова.

Огнище на менингит в столична детска градина

Момиченцето на Михаела Кръстева е сред носителите на заразата. „Моето дете не се почувства добре във вторник –  имаше температура, болки в корема, дрезгав глас и кашлица. Поисках от директорката документ, за да реагирам и да тръгна по болници. Сега детето ми е у дома и е на лечение с антибиотик. Знаем, че по-голямата част от децата са добре”, разказа майката. Тя сигнализира за лошо отношение в няколко болници в София.

„Поведението в Инфекциозна болница е ужасно. Държат се арогантно. Апелът ми към здравния министър е да има повече денонощни кабинети за спешна помощ. Разбрахме, че починалото дете първо е отишло в Педиатрията. След това са отишли в Инфекциозна болница. Охраната ги е върнала, защото няма спешен кабинет. Родителите тръгнали към „Пирогов”, но симптомите се развили много бързо”, каза жената.

След подадения сигнал започна и спешна проверка на всички болници, през които които е преминало починалото дете.

„Започна одит от „Медицински надзор“. Всички лечебни заведения, през които са минали родителите, ще бъдат проверени. Помолих директора на РЗИ да даде повече информация за бактерията и проведеното проучване от пробите”, заяви д-р Стойчо Кацаров. И допълни, че състоянието на всички, дали положителни проби, е стабилно.

Мнението на проф. Тодор Кантарджиев е, че, ако децата са започнали прием на антибиотик, няма опасност. „Тези, които взимат антибиотик в рамките на 2 дни, са вече безопасни”, заяви той.

Кантарджиев: Детето с менингит е починало в болница

По-късно през деня от РЗИ излязоха с официална позиция относно случая:

„След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза, веднага са предприети съответните противоепидемични мерки - действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение. Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“”, пишат от здравната инспекция.

От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 лица. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика.

„След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане. Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете. В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално”, пишат още от РЗИ. И изказаха и съболезнования на близките на починалото дете!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.