„Искаме да гарантираме, че младите хора никога няма да започнат да пушат”, обясни здравният министър

Нова Зеландия забранява изцяло пушенето за следващото поколение. Децата, които сега са 7-годишни, няма да могат да си купуват цигари, когато навършат пълнолетие. Законът ще се приеме догодина и ще включва и други ограничения за производителите на цигари.

Правителството на страната смята, че забраните за пушене и продаване на тютюневи изделия се въвеждат прекалено бавно. Това е причината за новия закон, който ще бъде внесен в парламента догодина.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Лесно ли е ученик да си купи електронно наргиле?

„Искаме да гарантираме, че младите хора никога няма да започнат да пушат. Законът цели едно поколение, освободено от цигари”, обясни министърът на здравеопазването на Нова Зеландия Айеша Веръл.

Само 11% от хората над 15 години в Нова Зеландия пушат. Сред маорското малцинство този процент е близо 30. Правителството смята да консултира закона с лидерите на общността. Засега индикациите са, че гражданите подкрепят новите забрани.

Учени: Електронните цигари не са безвредни

Освен забрана за младите, новият закон ще ограничи броя на търговците, които могат да продават цигари. Производителите ще трябва да намалят нивата на никотин в тях. С този закон Нова Зеландия се приближава до абсолютния първенец в борбата с тютюнопушенето Бутан. В малката планинска страна има пълна забрана на цигарите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА