Вулканът Кубре Виеха избълва огромен облак от пепел и дим

Испания разпореди днес на повече от 30 000 души да останат на закрито на остров Ла Палма заради токсичните газове от вулкана, който изригва от месеци. След няколко дни на ниско ниво на активност, Кубре Виеха избълва огромен облак от пепел и дим.

Регионалното правителство на Канарските острови разпореди на жителите на три общини да останат затворени заради високите нива на серен диоксид във въздуха. Трите общини са дом на около 33 000 души или 38% от населението на острова, сочат данни на националния статистически институт INE.

„Затворете вратите, прозорците, капаците и предотвратявайте навлизането на въздух отвън“, се казва в изявление на регионалното правителство.

„Ограничете се, ако е възможно, в стаите, разположени най-навътре”, гласят още указанията.

Рекордно дълго изригване на вулкана Кумбре Виеха в Испания

Властите препоръчаха на хората да изключат климатиците и отоплението и да използват тиксо за запечатване на врати и прозорци.

„Ако се окажете навън, имайте предвид, че колата не е безопасно място и се приберете в първата сграда, която откриете“, се казва в изявлението.

Вулканът на Ла Палма нанесе щети за близо 700 млн. евро (ВИДЕО)

След изригването на вулкана на 19 септември, когато към морето потекоха реки от лава, повече от 7 000 души бяха евакуирани от домовете си.

Никой не е загинал в резултат на изригванията, но са разрушени над 2 800 сгради, сочат данни на службата за наблюдение на ЕС Коперник. Това е най-дългото изригване на Ла Палма и третото в рамките на един век. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Габриела Винарова