От утре спира плановият прием в болниците в областта

Затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 в Бургас. В ранния следобед днес ще се проведе заседание на Областния щаб, който ще обсъди евентуалните бъдещи ограниченията.

От сряда областта е в лилавата зона на COVID картата на страната, със заболеваемост от 1004 души на 100 хиляди за последните 14 дни.

Според директора на РЗИ-Бургас във вторник и сряда е поставен своеобразен рекорд.

„Вчера бяхме на 1004 заразени на 100 хил., а днес сме на 1066 на 100 хил. Нареждаме се на четвърто място в страната след Благоевград, София и Перник”, заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Бургас минава в лилавата зона

В училищата 105 паралелки са под карантина. Регионалната здравна инспекция ще поиска преминаване в онлайн обучение от понеделник.

„Заповедта не е пусната за съгласуване с главния държавен здравен инспектор, тъй като по-късно ще има областен щаб. Ако се вземе такова решение на областния щаб, ще важи за цялата област”, заяви д-р Паздеров.

Областни щабове в страната затягат мерките

Изпратена е заповед за спиране от утре на плановия прием и плановите операции. 

 Според д-р Паздеров ситуацията е резултат от събиранията на празниците. 

 „От 10 дни кривата в Бургас не е стръмна, а е вертикална. Обяснението ми е Коледните и Новогодишни празници”, заяви директорът на РЗИ-Бургас.

Освен това ще бъде поискана финансова помощ за болниците в града.

„И горивата, и електроенергията са скъпи. Има поскъпване на медикаменти и консумативи. А предстои една много сериозна вълна”, обясни д-р Паздеров.

В града започват масови проверки за спазването на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Екипи ще обикалят големи магазини, молове и градския транспорт.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.