Температурите падат под минус 10 градуса

Посрещаме Антоновден със слънчево време над цялата страна. Следобед от север на юг облачността ще се увеличава, но в светлата част на деня валежи няма да има. В топлите часове термометрите ще показват между 4 и 9 градуса. Около обяд ще се засили студеният северозападен вятър – поривите му ще са особено мощни първо в Дунавската равнина, а по-късно и в много части на Южна България, със скорост до 80-90 километра в час. В сила е жълт код за опасно време в цялата страна.

Заради преминаване на студен атмосферен фронт се очакват валежи от сняг, които ще преминат бързо над страната в часовете през нощта и рано сутринта. Ще превали първо в Предбалкана и Стара планина, а после и около масивите на Югозапад. Валежите на моменти ще са интензивни, но краткотрайни.

В планините времето ще следва същия ход. В Стара планина и масивите в Югозападна България поривите на вятъра следобед ще са с ураганни стойности. Навсякъде облачността ще се увеличи през втората половина на деня и в късните часове. Сняг ще превали в часовете през нощта. Значителна нова снежна покривка не се очаква, заради краткотрайния характер на валежа. Температури на Антоновден в планините в топлата част на денонощието - между минус 4 градуса по високото докъм плюс 2-3 в ниското.

Още във вторник облаците ще се разкъсат и до четвъртък времето ще е слънчево с минимална облачност. Ще остане ветровито и студено - дори през топлата част на деня температурите в много райони ще се колебаят от нула до към 4-5 градуса.

След леко затопляне в четвъртък през деня, в петък отново ще премине студен атмосферен фронт, с който температурите ще се понижат, а в много части на страната ще превали сняг, в по-значителни количества - в западната половина на страната.

До края на седмицата ще остане студено с особено ниски сутрешни температури в събота и неделя – до минус 10 - минус 12 градуса в традиционно мразовитите райони.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.