389 кг. кокаин, скрити в куфари, са били намерени в училище в посолството

Московски съд издаде присъди от 13 до 18 години на четирима мъже, обвинени, че са се опитали да внесат скришом близо 400 кг. кокаин в руското посолство в Аржентина, предаде Франс прес, като отбелязва, че аферата предизвика голям шум.

Предполагаемият мозък на групата Андрей Ковалчук получи 18 години затвор, уточни адвокатът му Сергей Юрош. Бившият интендант на руското посолство в Буенос Айрес Али Абиянов беше осъден на 17 години, а двама други обвиняеми - Владимир Калмиков и Ищимир Худжамов, които според следователите са опитали да приберат наркотика в Москва, получават съответно 13 и 16 години затвор.

Откриха кокаин за милиони в Италия (СНИМКИ)

Аферата, достойна за гангстерски филм, беше разкрита от аржентинското вътрешно министерство през февруари 2018 година. По данни на властите на южноамериканската страна, 389 кг. кокаин, скрити в куфари, са били намерени на 13 декември 2016 г. в училище, разположено на територията на руското посолство, след сигнал на тогавашния посланик. Същата вечер следователите посетили пазара на Буенос Айрес, за да купят 400 кг. брашно. Кокаинът бил заменен с брашното. През следващите месеци членовете на мрежата, някои от които работели в посолството, се опитали на няколко пъти, да изпратят брашното в Русия, под наблюдението на руски и аржентински следователи. Накрая руското правителство осигурило самолет за пренасяне на куфарите в Москва, на 12 декември 2017 година.

Според следователите наркотикът, с много висока чистота и на стойност около 50 милиона евро, е бил предназначен за Нидерландия, Русия и Германия, където през март 2018 г. беше арестуван Ковалчук, смятан за мозък на мрежата. Той беше екстрадиран в Москва.

Откриха стотици килограми кокаин в складове на супермаркет в Черна гора

Двама други заподозряни руснаци, които имат и аржентинско гражданство, в момента са подсъдими в Аржентина.

Аферата предизвика обвинения в някои медии за възможно участие на дипломати и служители в трафика.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА