Ограничихме плановия прием заради липса на лекари, заяви областният управител

Ще затегнат ли мерките в Пловдив, след като и там COVID ситуацията се влоши? Ще преминат ли учениците в дистанционна форма на обучение? Задава ли се криза с леглата в болниците или градът разполага с достатъчно свободни? Това са само част от въпросите, касаещи града под тепетата. На тях отговаря областният управител на Пловдив Йордан Иванов. Той е и председател на Оперативния щаб за борба с коронавируса на територията на общината.

„Заболеваемостта расте, но не и приемът на пациенти в болница. Има разкрити 718 легла за интензивно лечение, от които 270 са свободни. На изолирани места в града имаше недостиг на анестезиолози, затова ограничихме плановия прием. Тези лекари бяха или болни, или карантинирани заради децата им”, каза Иванов в ефира на „Здравей, България”.

 

 

Той заяви, че Пловдив се намира между първия и втория етап от Националния план и потвърди, че в шест общини – Карлово, Куклен, Родопи, Раковски, Пловдив и Сопот, децата преминават в онлайн среда на обучение.

На този фон до дни се очаква да се получат лекарствата за лечение на COVID. Страната ни е договорила 30 000 опаковки. Цената ще се покрива изцяло от държавата. Хапчетата се отпускат на квотен принцип, съобщиха от МЗ. 

 

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.