Той заяви това по време на изслушването в парламента

Депутатите изслушаха премиера Кирил Петков в Народното събрание. По искане на ГЕРБ-СДС народните представители решиха да извикат министър-председателя по темата за двустранните ни отношения с Република Северна Македония. Поводът e заседанието между правителствата на София и Скопие, което се проведе тази седмица в резиденция „Бояна".

Преди да се стигне до изслушването на премиера в началото на заседанието прехвърчаха искри между ДПС и председателя на Народното събрание Никола Минчев. Причината за тях беше, че за трети пореден ден Мустафа Карадайъ  излиза на трибуната и обяснява,  как още преди месец е задал въпрос до силовия министър Бойко Рашков, в сайта на парламента е записано, че е получил отговор, но по думите му такъв няма. Именно заради това Карадайъ призова Минчев „или да си влезе в правомощията и да провери какво се случва или да си подаде оставката”. Тогава дойде и подкрепа на ГЕРБ, които също се оплакаха, че не получават отговори на своите въпроси от страна на министрите. След това се премина и към изслушването на Петков.

Петков се срещна с лидерите на трите най-големи евроинституции

„Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите", заяви Кирил Петков.

„Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8. Той наистина изпадна от лисите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще стане със съвместна работа", каза още той.

„Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната Конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи премиерът. И добави: "Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега".

От своя страна депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да намали ентусиазма си по темата, тъй като и предишни правителства са подписвали меморандуми между двете страни, но от тях, според нея, нищо конкретно не е последвало.

Изграждат нов граничен пункт между България и Северна Македония

Петков отбеляза, че е бил организиран и календар за срещи на всеки 7 дни. „Радвам се, че дори в Историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза той.

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът. 

Петков каза още, че в Брюксел са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

„Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, РС Македония да е демократична страна, да си е махнала корупцията и да има достъпа до еврофондове и българите там да бъдат защитени. Това е дългосрочната стратегия, за която се борим, но съгласен съм – това не трябва да става с пренебрегване на български интереси“, заяви той.

Петков коментира и обсъжданите транспортни и инфраструктурни връзки. „През март се надяваме да пуснем авиолинията. Това е много обозрим къс срок. Надяваме се 13 километра, които не са изградени до „Клепало" да се случат тази година. Така ще имаме още един отворен граничен пункт. Това ще ни е огромен приоритет“, каза той.

Премиерът заяви, че Европейската комисия би подкрепила със средства железницата да се случи максимално бързо. „Вчера с президента на ЕК говорихме и тя каза, че са готови да го подкрепят. За тях той е стратегически, защото гарантира дългосрочно потенциално добросъседство, то е свързването между европейските страни, които искаме да видим и трето е зелен проект. Каза още, че са готови да помогнат за него, тъй като го виждат като приоритетен”,  обяви той.

Опозицията обаче поиска да разбере дали са защитени правата на българското малцинство.

„Македония е втората българска държава на Балканския полуостров и големият проблем с нея не е свързан с липсата на транспортни връзки, а с фалшификация на история и репресии срещу българите там, които се извършват там”, заяви Костадин Костадинов.

„Прави ми впечатление, че вие наистина не сте повдигнали въпроса за правата на българските македонци”, коментира Екатерина Захариева.

„Правата на българите в РСМ са с огромен приоритет”, подчерта Кирил Петков.

След близо двучасовото изслушване за преговорите със Скопие - опозицията не остава доволна.  „Очакваме да дадете не просто отчет за последствията от проведеното посещение и проведеното междуправителствено заседание, а да дадете и гаранции”, заяви Даниел Митов.

„Разбрахме, че едва ли не вие сте си самодостатъчни и всичко преди вас е било лошо”, заяви Карадайъ.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.