Неочаквано висока избирателна активност помогна на партията на премиера

Управляващите печелят предсрочните избори в Португалия. Изненадващо, социалистите на премиера Антонио Коща регистрираха толкова добър резултат, че ще могат да управляват сами. Предварителните резултати сочат 117 или 118 депутатски места. За мнозинство в парламента са необходими 116.

Изборите се наложиха, след като предишният парламент не одобри предложения годишен бюджет. Социологическите проучвания сочеха, че управляващите губят преднината си. Неочаквано висока избирателна активност помогна на партията на премиера.

„Абсолютно мнозинство не означава абсолютна власт. Не означава, че ще управляваме само ние. Всъщност означава, че ни гласуват допълнителна отговорност. Означава, че трябва да сме управляващите на всички португалци. Нашето мнозинство ще бъде мнозинство на диалога. Ще говорим с всички регионални партии, с тези в парламента и с гражданите”, посочи Коща.

Очакванията са, че Португалия ще има стабилно правителство. То трябва да усвои близо 17 млрд. евро, които Европейският съюз праща за справяне с щетите от пандемията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов