За това предупреди математикът във Фейсбук

Тази седмица от развитието на пандемията е критична. Това написа математикът проф. Николай Витанов в пост в страницата си във Фейсбук. По думите му не бива да се успокояваме, тъй като все още се намираме в пика на заболяването.

„Започва третата седмица от царстването на Омикрона. Знаете, че сме в околопиковия времеви интервал. Знаете какво трябва да се случи в него - пречупване на трендовете на растеж”, пише още той.

Математикът припомни и очаквания ред на пречупване на трендовете на пандемията.

„Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове трябва да се пречупят за да излезем от пика. Пречупят ли се двата тренда, ще се пречупи и третия. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Това, че зададената траектория на системата е такава, ви е известно от доста време. С очите си наблюдавате дали огромната българска социална система върви по тази траектория или не”, коментира още проф. Витанов.

Според математика очакванията са, че здравната система ще издържи. По думите му може да се появят временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени. 

Той коментира и евентуално налагане на нов локдаун.

18% е смъртността при пациенти с COVID-19 в болниците у нас

„Системата се движи по зададената траектория. Някои много се нервират от това. Какво се нервирате? Посред зима сме, а минаваме през тежка вълна без супрепожар и без препълнени болници. Има минимални мерки, които почти не се усещат и те предотвратяват тоталния локдаун. Радвайте се, можеше да е много по-лошо. Справяме се, можеше и много по-добре, но се справяме”, пише още той.

Във връзка с нивата на смъртност, според проф. Витанов е те са в очакваните нива за периода.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.