Това съобщиха от руското министерство на отбраната

Русия и Беларус започнаха съвместните военни учения „Съюзна решимост 2022“. Маневрите ще продължат до 20 февруари на беларуска територия, съобщиха от руското министерство на отбраната, предава БНР.

На пет беларуски полигона въоръжените сили на двете страни ще отработват „отразяване на външна агресия по време на отбранителна операция, противодействие срещу тероризма и защита на интересите на Съюзната държава“.

Москва: Заплахите и ултиматумите във връзка с Украйна са път за никъде

В ученията участват подразделения на руския Източен военен окръг, които за кратко време бяха прехвърлени на 10 000 километра от местата на постоянната им дислокация.

На територията на Беларус бяха разположени два дивизиона зенитно-ракетните системи С-400 „Триумф“ и занитен ракетно-оръдеен дивизион „Панцир С“.

В маневрите са задействани многоцелеви изтребители от четвърто поколение Су-35 и щурмови самолети Су-25СМ.

Русия и Украйна започват мащабни военни учения

В края на януари началникът на генералния щаб на беларуската армия Виктор Гулевич увери, че ученията не са заплаха за Европа и че след приключването им руските войски ще напуснат Беларус.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БНР