В петък той посети Русия за разговор с колегата си Сергей Шойгу

Според Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че отменя ваканцията си заради развитието на ситуацията край границите на Украйна. Той написа за това в неделя в Twitter.

„Поради факта, че отлетях от Москва рано в събота сутринта и опасенията от влошаването на ситуацията в Украйна, отмених плановете си да прекарам дълъг уикенд в чужбина със семейството си и се връщам“, пише на страницата на министъра.

В петък Уолъс посети Русия, където се срещна с руския си колега Сергей Шойгу. В интервю, публикувано в събота вечерта за The Sunday Times, Уолъс нарече много вероятно предполагаемата инвазия на Русия в Украйна.

По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че в напрежението около Украйна се долавя "полъх от Мюнхен", имайки предвид споразумението с нацистка Германия от 1938 г., което не успява да предотврати избухването на Втората световна война, предаде Франс прес.

Според Уолъс Русия може да започне офанзива по всяко време с около 130 000 свои военнослужещи, разположени по границата с Украйна. 

"Възможно е Путин просто да оттегли танковете си и всички да се приберем у дома, но от страна на някои хора на Запад се усеща полъх от Мюнхен", добави той.

Байдън към Путин: Готови сме за дипломация, но ще отговорим, ако нахлуете в Украйна

Мюнхенското споразумение от 1938 г. позволява на нацистка Германия да анексира части от Чехословакия и остава в историята като символ на дипломатическата капитулация на европейските демокрации пред нацистите в годината преди избухването на войната.

Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис обясни, че колегата му Бен Уолъс е направил сравнение между дипломатическите опити в навечерието на Втората световна война и дипломатическите опити, които всички ние правим сега около Украйна.

Блинкън: Рискът от руски военни действия в Украйна оправдава изтеглянето на американски дипломати

"Преди Втората световна война имаше много дипломатически усилия, хората си мислеха, че има напредък, но това не беше така", каза днес Люис пред телевизия "Скай нюз".

"Обединеното кралство се надява на дипломатически изход, но може да се случи нещо много по-трагично", каза той.

Няколко кръга от разговори през последните дни не успяха да постигнат напредък в уреждането на кризата, която Западът определя като една от най-опасните след края на Студената война преди три десетилетия.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА, БГНЕС