Тази година ООН стартира инициатива за хуманитарна подкрепа на 1,8 милиона души в Донбас

ООН е заинтересована ситуацията около Украйна да бъде разрешена чрез дипломация, заяви говорителят на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик. 

"Искаме да привлечем вниманието към хуманитарната ситуация, към факта, че 2,9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ и защита вследствие на осемгодишния конфликт в Донецк и Луганск. Облекчаването на човешките страдания остава наш основен приоритет", каза той. 

Дюжарик добави също, че тази година ООН стартира инициатива за предоставяне на хуманитарна подкрепа на 1,8 милиона души в Донбас, „за да им предостави помощ и защита от двете страни на линията на съприкосновение“.

"Виждаме продължение на дипломацията. Това е нещото, което искаме да видим. Смятам, че докато хората продължават да разговарят честно един с друг, това е много добра стъпка", каза той.

Русия изтегля част от войските си от границата с Украйна, Западът чака факти (ОБЗОР)

Коментарът на Дюжарик бе направен след изявлението на Русия, че част от войските ѝ по границата с Украйна се връщат в гарнизоните си.

"Генералният секретар продължава да следи отблизо ситуацията. Ние приветстваме всяко движение към деескалация, както на терен, така и по отношение на реториката", каза той.

В ООН отбелязват, че е важно да има хуманитарен достъп и до двете страни на линията на съприкосновение в Донбас.

ООН отново призовава във връзка със ситуацията около Украйна да се избягва реториката, водеща до ескалация. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС