Двамата са обменили и мнения по регионални въпроси

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава Анадолската агенция по информация на пресслужбата на администрацията на турския президент.

Според доклада страните са обсъдили сътрудничеството между Турция и Северноатлантическия алианс и са обменили мнения по регионални въпроси.

НАТО благодари на турския президент за активната подкрепа на фона на руско-украинския спор

Йенс Столтенберг е поздравил турския държавен глава по случай 70-годишнината от присъединяването на Турция към НАТО.

От своя страна президентът Ердоган е благодарил на своя събеседник за ясната му позиция относно незаменимата роля на Турция в НАТО, която той постоянно изразява на различни форуми.

Той е припомнил, че Турция е ангажирана с принципна, отговорна и активна позиция в НАТО от първия ден на членството си в Алианса. Държавният глава е уверил, че Анкара ще продължи да се придържа към тази линия.

Президентът Ердоган е заявил, че на фона на продължаващата криза между Украйна и Русия Турция за пореден път е доказала приноса си към НАТО добавяйки, че от самото начало на ескалацията Анкара е призовавала за разрешаване на проблема чрез диалог и дипломация.

Ердоган в Киев: Турция e готова да помогне за разрешаване на кризата Русия-Украйна

Споменал е, че Анкара е заявила и на двете страни, че Турция е готова да бъде домакин на среща на върха на украинските и руските лидери или на разговори на техническо равнище.

Президентът Ердоган е подчертал, че Турция не се отказва да допринася за сигурността на НАТО или да изпълнява задълженията си в рамките на блока. Той обаче е изтъкнал, че е „най-естествено право” на Турция да очаква подкрепа и солидарност от съюзниците си в области като борбата с тероризма.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС