Генът и фамилността, заедно със стила на живот са сред основните причинни фактори

Какво се крие зад диагнозата метаболитен синдром, какви са причините и какво е лечението. Д-р Цветан Гатев, ендокринолог от Александровска болница споделя в предаването "Пулс", че коремното затлъстяване, високото кръвно и кръвната захар и високите триглицериди създават предпоставка за този синдром.

"Няма вълшебни хапчета, трябва да се разделяме с навиците, които са ни довели до него. С малки, но дълготрайни стъпки, да следваме промяната. За 6 месеца може да има резултати", заяви той.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Тревожен ръст на децата със затлъстяване

По думите му генът и фамилността, заедно със стила на живот са сред основните причинни фактори. "Хора със заседнал начин на живот и наднормено тегло, много вероятно имат метаболитен синдром. Такива хора имат по-голям шанс да развият инфаркт или инсулт", поясни медикът. И допълни, че всяко пето дете е засегнато от наднормено тегло.

"Трябва да се дава добър пример за децата. Качествена храна, без бързи храни и стимулация за движение. Тялото е най-здраво, когато се движи. Когато се застоим, започват заболяванията", посочва д-р Гатев. Лечението е медикаментозно, но и чрез съвет как да промени живота си.

"Как да си помогнеш сам е голяма част от успеха. Обиколка на талията над 80 см за жените и над 94 за мъжете е над нормите. Размерите над 88 и 102 см вече крият риск", разясни ендокриногологът.

Според него здравнословното хранене и по-високата физическа активност - поне 150 минути на седмица, са сред начините да предотвратим метаболитните нарушения.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.