Въпреки името си, тя изобщо не е руска, а е собственост на финансова група, регистрирана в Ню Йорк

Ресторантът "Руската чайна" е 100-годишна икона на Ню Йорк, която отдавна привлича както местни жители, така и туристи. В разцвета си ресторантът е домакин на светила като хореографа Джордж Баланчин, художника Салвадор Дали и композитора Ленард Бърнстейн и е бил сниман и във филмите „Тутси“ и „Манхатън“.

Заведението привлича тълпи, които присъстват на концерти в близката "Карнеги Хол" или вечерят там след шоу на Бродуей. Но от началото на руската инвазия в Украйна посетителите стават все по-малко.

Въпреки името си, "Руската чайна" изобщо не е руска. Всъщност е собственост на финансова група, регистрирана в щата Ню Йорк. Открита е през 1927 г. от "руски емигранти, избягали от болшевиките", пише в уебсайта на ресторанта. Оттогава той има поредица от американски собственици.

САЩ отпускат 10 милиарда долара в помощ на Украйна (ОБЗОР)

Но това не спря протестиращите да бойкотират всичко руско, дори ако то е само име и кухня. Управителят на "Руската чайна" и членовете на персонала отказаха да коментират. Но собствениците на ресторанта ясно осъзнават, че инвазията на Русия в Украйна вреди на бизнеса им.

На този фон атмосферата е далеч по-различна в района "Долен Ийст Сайд", където тълпи се редят на опашка да хапнат в украинската закусвалня "Веселка". Само за седмица оборотът й се е увеличил с до 75%, каза собственикът Джейсън Бърчард. 

"Веселка" (в превод от украински - "дъга") дарява приходите от продажбите на борш - традиционна украинска супа от цвекло, на неправителствена организация, наречена Razom for Ukraine. Тя доставя медицински консумативи и оборудване в атакуваната страна. Ресторантът е събрал 10 000 долара през първата седмица на кампанията си и очаква, че ще може да дари още 15 000 долара през втората.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова