Какъв е пътят към решаване на конфликта

„Обикновените руски граждани не трябва да страдат от санкциите, които ЕС и САЩ наложиха на Русия. Те трябва да засегнат политическата върхушка, банковото дело, военно-промишления комплекс”. Това каза доц. Иво Инджов, който заедно с философа и журналист Тони Николов и колегата си Огнян Минчев, гостува на „Здравей, България”.

Шаламанов: Русия губи войната в Украйна в три стратегически направления

„Европейските санкции вече работят срещу Русия, но ефектът им се засилва с времето. Ако Путин не успее да направи нещо сполучливо от негова гледна точка до лятото, тогава Русия е заплашена от икономически колапс. А, че България ще бъде засегната от руските контрамерки, т.е. от спада на туристи по нашето Черноморие – това е безспорно”, смята политологът.

След като България беше вкарана в „черен” списък на Владимир Путин с неприятелски страни на Русия, Тони Николов коментира решението на руския президент всички фирми да изплащат дълговете си към страните от списъка в рубли. Според журналиста това ще има преки икономически последици.

Според политолога Огнян Минчев руската армия през последните три десетилетия не печели битки със специални операции, а чрез изравняване със земята. По думите му украинското население досега е било пощадено от такива действия, заради близостта му с руснаците.

Продължават руските удари по редица украински градове

„Ако до няколко дни или седмици войната в Украйна не донесе на Русия очакваните от Путин и съветниците му резултати, се опасявам, че те ще ескалират военните действия, които ще докарат победа за Русия по нейния типичен начин”, казва Минчев.

Политологът смята, че двете стратегии, на които световните институции възлагат решаването на конфликта, за отчасти взаимно изключващи се. От една страна, обяснява Огнян Минчев, да се притисне режима на Кремъл, за да се откаже от поне най-грозните прояви на агресия, но от друга – не може да се остави той без изход, защото така Русия може да заплаши световния мир с ядрена война.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Калина Петкова