В магазините и заведенията и закритите обществени места ще се влиза без него

Последен ден от изискването за зелен сертификат у нас. От утре официално няма да има нужда да го показваме в магазини, заведения и университети.

В магазините и заведенията и закритите обществени места ще се влиза без зелен сертификат. Също така - висшите учебни заведения започват обучението присъствено, но при определени условия - лекциите трябва да се провеждат при заетост на помещенията до 50%, както и дезинфекция и носене на защитни маски. Въпреки, че “зеленият сертификат” отпада официбано от утре и днес той не беше изискван на много места.

В повечето търговски центрове никой не ни проверява за наличие на зелен сертификат.
И докато мерките се разхлабват масово от утре, то здравните власти отчитат лек ръст на заболелите от COVID-19. В жълтата зона остават Варна и Бургас.  

Отпадането на зеления сертификат и спирането на тестването на учениците след седмица, не би следвало да повлияят негативно на епидемирочигната обставока у нас. Защото някой мерки остават в сила.

Според проф. Николай Витанов няма да има повишаване на заболеваемостта от ковид случаите, а ако успеем да паднем под 1500 случая и да го запазим, защото под 1500 случая дифузното разпространение угасва.

"Извънредната не е отменена тя е свързана с носене на маски в градския транспорт - тенденцията няма да се обърне. Обаче ако се отпсунем като западняците като нищо може да ни сполети това което ги сполетя и тях", смята той.

Проф. Витанов: COVID обстановката у нас се подобрява

Извънредната не е отменена тя е свързана с носене на маски в градския транспорт - тенденцията няма да се обърне. Обаче ако се отпсунем като западняците като нищо може да ни сполети това което ги сполетя и тях.

Спад обаче има към интересът за ваксинация. В болница “Св. Анна” той е драстичен.

Излизането от пандемията обаче няма да е толкова лесно, докато броят на ваксинираните не се увеличи, на мнение е вирусологът проф. Радостина Александрова.
"Доста хора казват, той вирусът ще стигне до всеки, разбира се, че ще стигне до всеки и то не веднъж, той остава с нас и ние много пъти ще го срещаме, но идеята е да го посрещнем подготвени", казва тя.

За сега вирусът - отшумява. Експертите очакват  спокойна обстановка през лятото, а каква ще ситуация през есента ще  зависи от това дали ще се появи нов вариант на коронавируса.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.