Украинските сили са си върнали контрола върху целия регион на Киев, обяви зам.-министърът на отбраната

Руснаците отстъпват в почти цяла Северна Украйна.

Украинските сили са си върнали контрола върху целия регион на Киев след оттеглянето на руските части от ключови градове, разположени близо до столицата, обяви днес зам.-министърът на отбраната Ханна Маляр, предаде БТА.

Селищата Ирпин, Буча, Гостомел и целият регион на Киев са освободени от нашественика, написа Маляр във Facebook. 

Откриха тела на цивилни украинци на улица в град край Киев

 Украинските войски са си върнали контрола и над много населени места в Черниговска област.

Боевете продължават без прекъсване в Донбас.

Остава критично и положението в Мариупол, където има хиляди цивилни жертви. Малцина успяват да напуснат града - призрак.

Въпреки блокадата на хуманитарните коридори, някои жители на Мариупол успяват да се измъкнат. На някои се наложило да пътуват прави в препълнената каросерия на камион.

„Неудобно е, разбира се, но най-сетне пристигнахме и това е най-важното. У дома сме”, казва Андрий, жител на Мариупол.

„Нямах достатъчно място. Имаше толкова много желаещи - деца, много старци. Забранено е да возиш хора в каросерията, но всеки иска да се махне”, разказва Игор, шофьор на камион.

Тези хора пристигнаха в Запорожие. Разстоянието е само 200 километра, но са пътували часове. Разказват, че руснаците ги тормозили и ги карали да чакат с часове без причина. Десетки хиляди остават в града, в ужасни условия.

Тази нощ е имало обстрел на поне три големи града, в които не се водят боеве - Одеса, Полтава и Кременчук. В Харков има боеве всеки ден.

„На изток ситуацията остава изключително тежка. Руските войници се придвижват срещу Донбас и Харков. Готвят нови атаки. Ние се готвим да се отбраняваме още по-активно”, заяви президентът Володимир Зеленски.

В окупирания град Енергодар руснаците използваха сила, за да разпръснат протест на гражданите. На площада имаше малко хора, но с окупаторите ги атакуваха с шокови гранати и стреляха във въздуха.

Също в Източна Украйна, руснаците вече напълно контролират град Изюм, казаха от Киев. Градът е важен транспортен възел между Харков и Донецк, който украинската армия отбраняваше усилено.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Редактор: Ина Григорова