Нищо чудно в Европа да има бури с трагични последствия, каза Симеон Матев

"В България за последните 100 години е имало 70-80 случая на торнадо. През 2021-ва те бяха три-четири. През последните години има зачестяване. Нищо чудно в Европа да ударят бури с трагични последствия". Това заяви климатологът Симеон Матев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него торнадото в САЩ не е нещо невиждано, но предстоят и по-тежки дни. "Заформя се пореден вихър, който ще донесе сняг в северните щати и гръмотевични бури с торнадо - в южните", посочи още Матев. 

По думите му топли и студени въздушни маси от Мексиканския залив и Канада се сблъскват и така в централните и южни щати възникват мощните бури, отключващи торнадо. "Периодът за това е между март и октомври, но имаше опустошителен ураган и през декември, което се дължи на климатичните промени", обясни Матев. И допълни, че освен топлия и влажен въздух, за да се формира торнадо, е нужно да има и студен въздух от канадските прерии.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.