От Пентагона обявиха, че това ще окаже влияние върху способностите на руската армия

Потъна руският военен крайцер „Москва“. Флагманът на Руския черноморски флот е загубил устойчивост, докато е бил теглен на буксир. 

Военни експерти у нас определиха потъването на кораба като най-големия удар срещу руските военноморски сили от Втората световна война насам.  

Според специалистите крайцерът е бил символ на руската военна мощ в Черно море. Построен е в корабостроителен завод в Николаев под името „Слава“ и е въведен в експлоатация през 1982 година. Той е главен кораб на проекта 1164 „Атлант“. Всъщност, това е вторият най-мощен кораб на Русия след ядрения ракетен крайцер „Петър Велики“. Но какво прави крайцер „Москва“ толкова специален? Отговорът е неговото въоръжение. 

Той разполага с шестнадесет установки на ракети „Вулкан“. И още – корабът е снабден със зенитни комплекси Ес 300 Еф „Форт“, както и по-малки ракети за  противовъздушна отбрана. Този боен арсенал позволява на крайцер „Москва“ да нанася удари по големи надводни кораби. Освен това умее да води битка със самолети и ракети „Нептун“, като осигурява и огнева поддръжка на десанта. Но крайцерът вече не е годен за бой. 

Той потъна в петдесетия ден след началото на руската инвазия. А версиите за причините са различни. Според една от тях, съгласно информациите от Русия, на борда са се взривили боеприпаси, в резултат на което е възникнал пожар. Сега към версията на Киев. От там също заявяват, че е имало пожар на кораба, но според тях огънят е пламнат след украински обстрел с ракети „Нептун“.

Предполага се, че крайцерът „Москва“ е потънал близо до пристанището в Севастопол. Той бил теглен към него заради повреда в корпуса, но загубил устойчивост при разразила се буря и останал под вълните. А до повредата в корпуса се стигнало след пожар. Руската версия е, че пламъците избухнали след детонация на боеприпас.  

„Този вариант е възможен. Тъй като е тежко въоръжен, корабът има много боеприпаси на борда си, би могло да доведе до фатални последствия за него“, смята контраадмирал о.з. Валентин Гагашев.

Украинската версия е различна. Киев твърди, че крайцер „Москва“ е бил поразен от две ракети „Нептун“. 

„Колко мощни са тези ракети? Бойната им част е 500 килограма. Когато съобщавате за взривове някъде из България обикновено говорим за 400 грама тротилов еквивалент, тук говорим за 500 килограма“, казва военният експерт Димитър Ставрев.

Корабът се превърна в първия потопен руски крайцер от 1941 година насам. И независимо от причините за потъването, експертите смятат, че ефектът върху руските военноморски сили ще е поразителен. 

„Ако мога да използвам аналогия, това е с ефекта на кулите близнаци в Ню Йорк“, смята Ставрев.

„Бойната мощ на руския черноморски флот в момента е много силно понижена“ , отбелязва контраадмирал Валентин Гагашев. 

Експертите допълват, че крайцерът е на най-висока почит в Черноморския регион заради бойния си арсенал, от една страна...

„Корабът по принцип е известен като убиец на самолетоносачи“, пояснява Димитър Ставрев. 

... а от друга заради неговите иторически бойни успехи.

„През годините, в които е бил на служба, е участвал и в операцията в Грузия, също така в Сирия, участва на времето и в операция „Active Endeavour”, казва контраадмирал Гагашев.

През 2014 година на кораба се качи и руският президент Владимир Путин, като проведе официална среща на борда с държавния глава на Египет. 

Потъна руският военен кораб „Москва”

Със сигурност потъването на „Москва” няма да реши изхода на войната, но от Пентагона вече обявиха, че ще окаже влияние върху способностите на руската армия.

„Това е крайцер. Те имат само три от този клас. Това е кораб, който е приблизително 186 метра дълъг и има екипаж от почти 500 моряци на борда. Основно е предназначен за противовъздушна отбрана. Така че това със сигурност ще окаже влияние върху техните възможности в краткосрочен план. Дали това оказва влияние върху техните военноморски способности в дългосрочен план - не е ясно в момента”, заяви Джон Кърби.

Зеленски към украинците: Трябва да сте горди, че устояхте 50 дни на руските атаки

„Издържахме вече 50 дни. 50 дни на руска инвазия, въпреки че окупаторите ни даваха най-много 5 дни. Ето така ни познават те. Русия не започна войната на 24 февруари. Руските войски дойдоха при нас през 2014 г.”, каза президентът на Украйна Зеленски.

Той припомни, че руските войски са откъснали Крим, превърнали са го в голяма военна база и са направили Черно и Азовско море най-опасните води в света.

На този фон, мощни експлозии са били чути в Киев рано сутринта. Както в столицата, така и в цяла Украйна са били задействани сирените за въздушно нападение. Това става в момент, когато украинците се подготвят за мащабна руска офанзива на изток. Експлозиите е имало в Херсон на юг, в източния град Харков и в Ивано-Франковск на запад.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.