В него участваха Оливер Вархеи и дипломати от Албания и Северна Македония

Европейската интеграция на Западните Балкани да се ускори. За това призова еврокомисарят по разширяването, който пристигна на специална визита у нас. Събитието беше озаглавено „Европейският съюз среща Балканите". На срещата присъстваха и дипломати от Албания и Северна Македония.

Оливер Вархеи се закани, че ще идва в България толкова често, колкото е необходимо, за да може да се стигне до решение между София и Скопие.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите на Вархеи войната в Украйна е показала, че евроинтеграцията не трябва да се забавя. Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пък заяви, че през последните 20 години реално няма напредък по пътя на страната му към ЕС.

Еврокомисарят по разширяването пристига на визита у нас

„След 15 години със статут на държава кандидатка и след толкова много положителни препоръки от страна на Комисията, че ние сме отговорили на всички необходими изисквания, за да може да започнем процеса на присъединява, всъщност доверието към ЕС наистина спадна“, каза той.

„Наистина през последните 20 години имаме една чакаща перспектива на европейската интеграция, затова смятам, че е време за стратегическо лидерство, бъдеще и следващите поколения ще съдят за нас по решенията, които вземaмe днес“, посочи Османи.

МВнР: Антибългарската кампания в РСМ се води от политици, медии и учени

Преди началото на форума външният министър Теодора Генчовска потвърди, че за да вдигнем ветото, условието е българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония.

„Това е условие, залегнало в декларацията на Народното събрание и в решенията на Консултативния съвет за национална сигурност. За нас е условие, което трябва да бъде изпълнено. На този етап, преди началото на преговорите, първо трябва да го изпълнят”, посочи Генчовска.

За да се случи конституционна промяна, е необходимо мнозинство от 2/3  в парламента в Скопие. Трудно постижимо, но не и невъзможно според външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Смятам, че имаме идеален шанс сега да постигнем решение, което ще е гаранция и ще забърза процеса. Сега не е време да чакаме с месеци и години. Tрябва да се вземат решения сега”, каза той.

Решение, което да е приемливо за двете страни, все още не е постигнато. А дали е имало ангажимент на премиера Петков за падане на вето   – дипломатът коментира така: „Това, което мога да кажа е, че е време Република България да вземе стратегическата позиция и лидерство в региона, защото не става въпрос само за европейската перспектива, а и за стабилността на региона. Историята ще ни съди за отговорността, която носим днес”.

Докато двете страни търсят изход, еврокомисарят по разширяването Оливер Верхей се закани да идва в София толкова често, колкото е необходимо за постигането на компромис със срок края на юни.

„Изключително разочарован съм, че все още обсъждаме този въпрос. Обсъждахме го преди две години, сега го обсъждаме отново. Трябва да си вярваме, да вярваме на нашите възможности. Всички страни членки трябва да чувстват силата на присъединителния процес. Ще идвам колкото пъти е нужно, за да решим този проблем. Защото войната ни показа, че нямаме нито време, нито възможности да бавим този процес”, каза Оливер Вархеи.

Въпреки изострения тон, позицията на България остава непроменена. „България е незаобиколим фактор. Към настоящия момент националната позиция е ясна за всички”, заяви Теодора Генчовска.

„Подходът 4+1 гарантира точно това – правата на българите, заедно с правата на черногорците и на хърватите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. Как може да се случи като технология, е въпрос на дълъг разговор. Ако вярваме, а ние наистина вярваме, че сме братски народи, трябва да направим необходимото да имаме и обща перспектива в рамките на ЕС”, коментира Илхан Кючюк.

Преди началото на форума имаше и протестна демонстрация, с която се настояваше страната ни да не отстъпва от твърдата си позиция по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.