Ракетата "Сармат" може да бъде съизмерена с 16-етажна сграда

"Тези ракети "Сармат" западният свят нарича "Сатана 2", обясни ген. Димо Гяуров в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS. Поводът са думите на шефа на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин в Twitter, след като самолетът на външния министър на Русия Сергей Лавров не получи разрешение да прелети над България и още няколко страни. В социалната мрежа Рогозин написа: „Ето какво е доброто на „Сармат”: няма да поиска разрешение да прелети над страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които са предали общата ни история. Както и от шведите”.

Руското външно министерство: Посещението на Лавров в Сърбия е отменено

Според ген. Гяуrов "това изявление не цели толкова да уплаши целокупния българин, колкото е за вътрешна употреба - да почеше егото на обикновения руснак и втори път да изрази недоволство срещу така наречените русофили в България". 

Шефът на „Роскосмос”: Ракетата „Сармат” няма да иска разрешение да прелети над страхливите българи

По думите на ген. Гяуров обаче тази ракета е "недонаправена, не е минала класическия стадий на изпитване и с нея според западните разузнавания има достатъчно на брой инциденти във фазата на изпитанията".

Щетите ще бъдат невъобразими, ако експлоадира на руска територия, каза още генералът. "Ракетата може да бъде съизмерена с една 16-18-етажна сграда. Тя съдържа боезаряд с огромен тротилов еквивалент", допълни Гяуров.

МВнР за Лавров: Не е разрешен полет в съответствие с европейските санкции

Според него това увеличава риска от едно събитие, което би могло да има чудовиши последици. „Колкото и да витае някакъв налуден вирус в Кремъл, все още здравият разум не е изчезнал напълно и това няма да се случи”, изрази надежда той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.