Сенатът прие първия законопроект по темата от десетилетия насам

В Съединените щати Сенатът прие първия законопроект от десетилетия насам за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Текстът беше приет с 65 гласа „за” и 33 „против”, след като 15 републиканци се присъединиха към всички 50 демократи, гласували за законопроекта. По всяка вероятност той ще бъде одобрен и в Камарата на представителите.

Текстът е далеч от мерките, за които призова президентът Джо Байдън, но все пак представлява пробив за застъпниците на контрола върху оръжията. Мярката беше одобрена броени седмици след масовите стрелби в Ювалди, щата Тексас, и Бъфало, щата Ню Йорк, при които загинаха над 30 души, включително 19 деца.

„Това не е лекарство за всички начини, по които въоръженото насилие се отразява върху нашето общество, но представлява важна крачка във правилната посока. Макар и закъснял, този вот е много, много важен”, категорично заяви Чък Шумър, който е лидер на демократите в Сената на САЩ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.