Вижте колко дни хората са със сухи чешми

10 дни жителите на берковското село Замфирово са без капка вода от чешмите. Причината е авария. Търпението на местните вече се изчерпа и те излязоха на протест тази сутрин на пътя между Монтана и Берковица.

Тук живеят над 1200 жители. Много от тях са млади. Майка с бебе сподели: „Не се справяме без вода. Няма как да сготвя на децата, да им изпера дрехите. Преди 4 г. дойдохме тук от София  да гледаме децата на природа. Някой да ми каже как да живя"?

Друга млада жена добави: „Днес е десети ден – от миналата събота няма вода. Няма пералня, няма бойлер. Ходим до съседните села”.

Жителите на селото разказаха още: "Всички са абдикирали от Замфирово. Изгонихме младите хора. Дойдоха за ваканцията, вчера си ги взеха всички. Който иска, да дойде тук – в кметството има по литър и половина вода. Има възрастни, които не могат да дойдат да си я вземат".

"Да, имаме осигурени водоноски. Те са от времето на Тодор Живков – всичко е ръжда. Да дойде кметицата и пред нас да се измие".

Някои твърдят, че водата във водоноската е от язовира. Според други: "Преди месец с нея пръскаха торовете по полето". 

В селото работят и фирми. Собствениците им също са на протеста: "Това са загуби, не може да работим.Тръбопроводът е от 1970 г. и е с етернитови тръби. Той не е обслужван".

"Аз съм представител на една шивашка фирма. Купуваме минерална вода за машините. Не е възможно да се работи при тези условия. Аз съм ходила на 60 км. вчера да се изкъпя. Ние сме будни хра. Ще вземем мерки, и воинствени, но ще направим необходимото да имаме вода и да живеем нормално".

Хората са категорични, че ще протестират, докато не се реши проблемът: "Обичаме селото си и искаме да живеем в него, но ни трябват елементарни условия- ток и вода".

От община Берковица казват, че аварията е била на довеждащия водопровод. След като е била  отстранена, са се пукнали и други тръби по трасето, оттам е дошло и забавянето. Уверението е, че  водата е тръгнала към селото.

Повреден магистрален водопровод остави няколко населени места без нормално водоподаване

Перник остава без топла вода за пет дни

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.