Изображението е заснето от телескопа „Джеймс Уеб”

НАСА разпространи първата цветна снимка с висока разделителна способност, направена от космическия телескоп "Джеймс Уеб". Според учените кадърът е „най-дълбокият, правен някога". Той бе представен лично от американския президент Джо Байдън.

УНИКАЛНИЯ КАДЪР ОТ КОСМОСА И СНИМКИ НА ТЕЛЕСКОПА ВИЖТЕ ТУК

Телескопът е заснел най-отдалечената от нас част на Вселената, която някога сме виждали. Светлината идва толкова отдалеч, че част от показаните звезди са на място и в състояние отпреди 13 милиарда години.

След броени часове НАСА ще направи публично достояние още няколко снимки от уникалния телескоп, чието разработване струва колосалните 10 млрд. долара. Едно от изображенията е спектроскопия на екзопланета, намираща се на над 1100 светлинни години от Земята и с маса приблизително, колкото тази на Юпитер. Спектроскопията е инструмент, който позволява да се опознаят химичния и молекулярния състав на отдалечени обекти, а в случай че това е планета, то може да се определи нейната атмосфера, да се открие наличие на вода на нея или да се анализира почвата й.

Новият космически телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА впечатли с ранни снимки

„Джеймс Уеб”, наследникът на „Хъбъл”, е повече от всичко, което човечеството е виждало досега", каза директорът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция в края на юни.

Уникалният телескоп, който беше изстрелян в края на декември миналата година, вече се намира на разстояние 1,5 млн. км от Земята. Съоръжението може да се „вгледа” по-далеч в Космоса от всички телескопи преди него, благодарение на огромното си основно огледало и инструментите, които възприемат инфрачервени сигнали. Това му позволява да се взира през облаци от прах, пише БТА.

Български астроном води изследване за откриване на нова екзопланета

„Телескопът ще изследва обекти в Слънчевата система и атмосферите на екзопланети, които обикалят около други звезди. Той ще ни предостави информация дали техните атмосфери са потенциално подобни на нашата", обясни Бил Нелсън.

Част от мисията на „Джеймс Уеб” е да направи възможно наблюдението на първите галактики, формирали се само няколкостотин милиона години след Големия взрив.

Демонстрацията на останалите снимки от телескопа може да гледате НА ЖИВО ТУК към 18.30 ч. българско време.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.