Те са по повод платинения юбилей на монарха

Кралският монетен двор на Обединеното кралство ще емитира серия от три колекционерски монети по случай платинения юбилей от управлението на кралица Елизабет II, като за първи път те ще носят факсимиле на подписа на монарха, съобщи ITV.

АКО КРАЛИЦАТА УМРЕ: Разкриха секретния план за действие при смъртта на Елизабет II

Поредицата се състои от три сюжета. Първият показва отличията на кралицата, вторият е посветен на работата ѝ с благотворителни организации, а третият - на Британската общност на нациите - доброволна асоциация, която включва почти всички бивши британски колонии, владения и протекторати. Монетите ще могат да бъдат закупени от уебсайта на Монетния двор. Цените варират от 13 до 2865 паунда в зависимост от техниката на изпълнение.

Кои са бъдещите крале и кралици на Европа (ГАЛЕРИЯ)

Елизабет II се възкачва на престола на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст, когато баща ѝ, крал Джордж VI, умира. Тази година тя отбеляза 70-ата си годишнина на престола и стана първият британски монарх, който празнува своя платинен юбилей.

Меган Маркъл - кадри, от които кралицата ще се изчерви (СНИМКИ)

По време на управлението на Елизабет II в Обединеното кралство се сменят 14 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Борис Джонсън.

Принц Хари на 37 - от голите снимки до бунта (СНИМКИ)

Медиите съобщиха, че 96-годишната кралица е вторият най-дълго управлявал монарх в историята, изпреварвайки краля на Тайланд Бхумибол Адулядей, управлявал 70 години и 126 дни между 1946 и 2016 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС