Медиците, фармацевтите и пациенти са на различно мнение по темата

През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се изписват и на хартия и след 1 ноември. Целта е да се гарантира пълен достъп на населението до лекарства. Медиците и фармацевтите обаче приемат различно новата идея.

Валерия и Огнян Тодорови от години живеят на село. Той е пенсиониран фелдшер, с 47 годишен стаж в системата на здравеопазването. А днес е и от двете страни. Като пациент пие животоподдържащи лекарства, за които Валерия чака уморително дълго да бъдат вписани в рецептурната книжка. Като медик пък му се налага да помага при спешни ситуации, защото в селото няма лекар. И двамата подкрепят дигитализацията в здравната система, но са убедени, че рецептата на хартия не бива да отива в историята.

МЗ предлага да се върнат хартиените рецепти

„Нека да си останат и хартиените рецепти, по-добре. Например, както е той - дойде някой при него и трябва да му предпише нещо. А пациентът няма да има възможност с така електронна рецепта. Най-добре е с хартиената рецепта да остане, примерно за обезболяване или нещо такова, което ще му бъде необходимо за момента”, каза Валерия Тодорова.

„Въпреки всичко трябва да останат хартиените, не може като отидеш при лекаря си и той те прегледа и няма пред него електронен подпис, който да подпечати и да го напише в компютъра си – той трябва да му даде нещо”, коментира Огнян Тодоров. „Ако е в бърза помощ какво ще му дадат, нищо не могат да му дадат”.

Изписването на лекарства в изцяло електронна форма крие рискове и би могло да лиши голяма част от пациентите от достъп до лечение, алармират пациентски организации.

„Няма алтернативна система, която да осигури качественото лечение и достъп до лекарства при срив на ток, липса на мобилно покритие в някакви села”, обяснява Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб”.

„Няма сигурност какво ще се случва, когато спешният лекар отиде при пациент. По данни на доклад на МЗ за 2021 година около 1 милион от посетените пациенти в домовете не са хоспотализирани, т.е. това означава, че на тях е изписано лечение”, обясни още Пенка Георгиева.

Според нея категоричното настояване за 100% дигитални рецепти е само на определен кръг фармацевти. И допълва, че не вижда пречка електронните и хартиените рецепти да действат успоредно.

„При една хакерска атака, какво правим? Освен това какво правим, ако има липса на ток, както е в карловските села дни наред? Какво правим, когато системата блокира? Спомняте си какво стана със зелените сертификата, това е същата система”, обяснява Георгиева.

Фармацевти обаче смятат, че една от основните причини за отлагането на дигитализацията при изписването на лекарства е Лекарският съюз.

„Въпреки всичките начини това да се отрече, да се прехвърли, това нежелание на пациентите всъщност има официално решение на Лекарския съюз от май месец и той официално е против отпадането на хартиената рецепта”, заяви Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

След като лекарствата по Здравна каса започнаха да се отпускат електронно, на ден се изписват над  68 000 електронни рецепти от 15 000 лекари, сочат данните на фармацевти.

„ Електронната рецепта, както всичко в дигиталната сфера, дава възможност за проследяемост на всичко, т.е. за по-голям контрол, очевидно Лекарският съюз се притеснява от този контрол. Най-вероятно има скелети в гардероба. И на инсинуации, че понеже нямало хартиени рецепти, нямало да разберат как да се пият лекарствата. Ами това е ролята на фармацевта, това е ролята на лекаря и това е задължение на двете страни”, заяви Николай Костов.

Освен това, фармацевтите подчертават, че всяка електронна рецепта има възможност да бъде разпечатана и на хартиен носител, както от личния лекар, така и в аптеката.

„Искаме да задържим варианта, в който лекарят има избор как ще издаде рецептата. Има ситуации и не винаги може да се издаде електронна ”, заяви доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Лекарския съюз. „Проведохме проучване сред хората и данните категорично показват, че 58% искат хибриден вариант”, обясни още д-р Брънзалов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.