Според него руските войници, които бягат от Украйна, са залавяни на границата и ще бъдат вкарани в затвор

Путин прибегна до последния си ход - обявяване на частична мобилизация. Ще се призоват действащи и бивши войници от резерва. Русия се надява на контраофанзива. Очаквам ескалация на конфликта в Донбас през следващите дни. Това каза проф. Михаил Станчев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Путин е притиснат от всички страни в международната общност. Очакваше подкрепа от азиатските лидери, но те бяха резервирани. В Харковска област руснаците са изтласкани до границата, 95% от територията е освободена. Целта на референдумите в ДНР и ЛНР е да се види мобилизация за русофобите", обясни той.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия

По думите му вероятно Путин ще пусне концентрираните на границата войници в контраофанзива. "Притеснителни са тези действия. Руските войници, които бягат от Украйна, се хващат на границата и ще им бъде търсена отговорност като на дезертьори. Вероятно ще ги вкарат в затвора, няма просто да ги уволнят", подчерта историкът. 

Относно референдумите за присъединяване към Русия в някои украински области професорът смята, че вотът ще е предимно електронен. "Русия цели обявяване на Херсонска, Запорожска, ДНР и ЛНР за част от свяота територия. Ще поставят условие да не се стреля по тях", заяви проф. Станчев.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.