Осиновителката му е задържана

2-годишно дете е жестоко малтретирано в Пловдив. То е в критично състояние, а лекарите се борят за живота му. Настанено е в лечебното заведение с черепно-мозъчна травма, разкъсвания на белия дроб, множество синини и ухапвания. 

По данни на лекарите жената, която го е осиновила преди година, е казала, че момиченцето е паднало. Заради тежките наранявания обаче лекарите се усъмнили и подали сигнал до полицията и прокуратурата. Според директора на дирекция „Социално подпомагане” - Пловдив Надя Танева досега не е имало индикации, че може да се стигне до подобна агресия. 

„В рамките на година жената е посещавана многократно за проверка. Момиченцето било отглеждано в спокойна и добра среда. Не е имало сигнали в полицията. Шокирани сме от случилото се. Осиновителката е задържана. По думите на лекарите жената е довела сама детето в болницата, като е казала, че момиченцето е паднало от леглото”, каза в ефира на „Здравей, България” Надя Танева.

По време на прегледа е установено, че по тялото на детето има следи от ухапвания. Освен това има разкъсване на белия дроб и черепно-мозъчна травма.

„Жената твърди, че е причинила синини на детето с цел да го събуди, тъй като, след като е паднало, е изпаднало в безсъзнание”, допълни Танева.

По-късно от Прокуратурата в Пловдив повдигнаха обвинение на осиновителката. Тя е обвинена в  причиняване на тежка телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетно дете, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, заявяват оттам. Задържана е за срок от 72 часа.

Заради противоречиви данни са били назначени експертизи за установяване на психичното състояние на майката и на телесните повреди на детето. Първоначалните доказателства сочат, че травмите по тялото на момичето са нанесени от жената. Тя се е грижела сама за детето. Предстои да бъде изготвено заключението по назначената съдебномедицинска експертиза, която да установи вида и характера на телесните повреди и най-вече механизма на тяхното причиняване. Назначена е и комплексна съдебна психиатрична и психологична експертиза на майката, чието заключение се очаква да бъде изготвено утре. По случая е проведена кореспонденция с отдел „Закрила на детето“ и социалните служби.

Обвиняемата е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районната прокуратура ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея. Заплашва я затвор от 3 до 15 години.

Жената живее в квартал „Столипиново”. Няма съпруг и сама се грижи за детето. Имала магазин за дрехи, от който се издържала. В дома й не откриваме никого, а съседите й са в шок от случилото се. Описват я като добра и грижовна майка.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.