С това строителството ѝ навлиза във финалния си етап

Китай изстреля  космическия лабораторен модул „Mengtian“, с което строителството на космическата станция на страната навлиза във финалния етап.

„Mengtian“, вторият лабораторен модул на космическата станция, е последният градивен елемент, който ще позволи на „Tiangong“ да формира Т-образна структура.

НОВО КОСМИЧЕСКО ПОСТИЖЕНИЕ: Телескоп в Китай откри най-големия атомен облак (ВИДЕО)

Предвижда се новата комбинация да се оформи след поредица от сложно маневрирани задачи, включително скачване в орбита.

Ракетата носител на „Mengtian“ излетя от площадката за изстрелване на брега на южната островна провинция Хайнан в 15:37 ч. местно време. Около осем минути по-късно модулът се отдели от ракетата и влезе в предварително зададената му орбита.

Китай спечели Световната космическа награда на IAF (ВИДЕО)

„Космическата станция е нашият дом в космоса. Надяваме се, че астронавтите ще живеят и работят гладко в космическата станция“, каза Ляо Гуоруи, командир на мисията за изстрелване на лабораторния модул.

Новият модул е с дължина 17,88 метра и има излетна маса от около 23 тона. Състои се от работна кабина, кабина за товарен въздушен шлюз, кабина за полезен товар и кабина за ресурси - най-тежкият активен космически кораб с една кабина в орбита в момента.

Това е 25-ата полетна мисия, откакто космическата програма на страната беше одобрена и стартирана през 1992 г.

Изграждането на националната космическа лаборатория с три модула бележи крайъгълен камък в тридесетилетните усилия на Китай да напредне в космическа си програма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.