Пациентът потърсил помощ заради постоянни болки, които не минавали с лекарства

Лекари в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” спасиха от ампутация млад мъж на 48-години със запушване на артериите на долния крайник, новооткрит захарен диабет и затлъстяване.

Пациентът е потърсил лекарска помощ заради постоянни болки в крака, предизвикани от запушване на подколенните и стъпалните артерии, като болките не са се повлиявали от никакви обезболяващи.

По време на операцията се открива инфекция в мускулите на подбедрица, което допълнително усложнявало лечебния процес, съобщават още от болницата. За да се избегне ампутация и инвалидизация, съдовите хирурзи д-р Елица Димитрова, д-р Емил Хаджиев и д-р Мария Чакова правят сложна операция, състояща се в конструирането на автовенозен байпас от феморалната артерия до двете артерии на стъпалото, като по този начин заобикалят инфекцията и доставят кръвоток директно до най-малките артерии на стъпалото.

Снимка: УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”

Следоперативното състояние на пациента е добро, с топли крайници, възстановено кръвоснабдяване на интервенирания крайник. Предстои активна рехабилитация и проследяване, както и продължително лечение на подлежащата инфекция.

През последните години, все повече зачестяват случаите на подобни заболявания при пациенти в по-млада възраст, казват от лечебното заведение.  Влияние за това оказва нездравословният начин на живот, високото кръвно, захарният диабет и тютюнопушенето. Не на последно място, разбира се, стои и слабо застъпената профилактика на подобни заболявания, както и късното им и навременно диагностициране.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.