Обявен е за издирване в цяла Южна България

Издирват сириец, избягал от общежитие към затвора в Стара Загора, в което изтърпява наказанието си, съобщават от Министерството на правосъдието. По информация на NOVA той е осъден за кражба и му остава още една година лишаване от свобода.

Мъжът избягал, докато работел в двора на общежитието. Обявен е за издирване в цяла Южна България.

На място пристигнаха заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Ивайло Йорданов.

 

„През вчерашния ден лишеният от свобода Абдо, който е роден през 1991 г., и е у нас от 2018 г., не се е завърнал от работен обект. Той е осъден през 2021 г. за това, че е склонил трето лице да извърши грабеж за сумата от 1440 лв. Осъден е на година и половина затвор. От 3 октомври работи доброволен, неплатен труд на работен обект в неохраняемата част на затворническото общежитие.  Проведен му е инструктаж”, обясни Павлова.

На такива обекти работят лишени от свобода които са със среден към нисък риск. Имат право да работят на външни обекти, да излизат отпуск и да излизат самостоятелно до болнични заведения.

„Вчера към 14.00 ч. е констатирано, че при прибиране на групата от такъв обект същият не е се е завърнал. Незабавно са уведомени началникът на общежитието, командирът и началникът на затвора. Създаден е кризисен щаб. Уведомени са главна дирекция „Изпълнение на наказанията” , Министерството на правосъдието и МВР. Лицето е обявено за общодържавно издирване. Искам да успокоя гражданите, че не съществува никакъв риск”, поясни зам.-министърът на правосъдието.

Данните показват, че мъжът е имал фризьорски салон в Харманли. До тази присъда той е бил неосъждан и затова е бил на такъв по-лек режим, поясни още Павлова.

Лишените от свобода в това общежитие са 50, вчера 37 от тях са работили на външни обекти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА