Арестувани са петима

От отдел „Киберпрестъпност“ - ГДБОП неутрализираха международна престъпна група, която действа с измами в интернет платформи за търговия с финансови инструменти. Информацията е на МВР.

Арестувани са петима. Двама от тях са с прокурорска мярка до 72 часа, а трима - до 24 часа. За единия от задържаните Софийската градска прокуратура е поискала от Софийския градски съд да наложи запор на автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.

В хода на двете операции са претърсени кол център в София, в девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и вещи и предмети, имащи отношение към разследването.

Операцията е направена в рамките на съвместно разследване с Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург. Спецполицаите са водени от Софийска градска прокуратура в координация с Евроджъст.

За да се  документира престъпна дейност на групата в периода от 11 октомври до 2 ноември т.г. са проведени две специализирани полицейски операции от служители на отдел „Киберпрестъпност“, заедно със следователи от Следствен отдел при СГП. Участвали са и  германски полицаи от отдела на криминалната полиция в град Регенсбург и прокурори от Офиса на главния прокурор в град Бамберг, Германия.

Оганизираната престъпна група е изградила стройна и йерархична структура, използвайки множество конспиративни похвати с цел прикриване на престъпната си дейност, информират от полицията.

Групата се е занимавала с изграждането на скрити кол центрове, с които извършителите се свързвали с германски граждани, представяли се за финансови брокери и им предлагали да инвестират в различни видове финансови инструменти, посредством специално създадени за целта фалшиви уеб платформи. След извършена инвестиция от страна на жертвите личният им профил на платформата бивал изтрит и всичките им опити да си върнат инвестираните средства оставал без резултат, обясняват схемата киберполицаите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.