Републиканската партия си осигури 218-о място

В Съединените щати републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите.

Повече от седмица след изборите Републиканската партия си осигури 218-о място, което й дава контрол над долната камара в Конгреса. Минималното мнозинство обаче ще усложни способността й да задава дневния ред. Демократите запазват контрола над Сената.

„Казах ви, че ще се върнем. Просто ни отне малко време, за да се завърнем. Е, добра вечер. Горд съм да обявя, че ерата на еднопартийното управление на демократите приключи. Сега във Вашингтон е в сила системата за контрол и баланс. Американският народ има думата в своето правителство и този нов републикански лидерски екип е готов да се захване за работа, за да върне Америка обратно в правия път”, заяви лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Макарти.

Окончателните резултати и разпределението на мандатите се очаква да станат ясни след няколко дни или седмици, тъй като гласовете в оспорваните места все още се броят. Републиканците са на път да съберат най-малкото мнозинство на партията за този век. През 2001 г. те имаха мнозинство от едва 9 места.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.