Русия е съгласна да има зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, но по нейните правила

Отново включиха първия реактор на украинската Хмелницка АЕЦ към електропреносната мрежа на страната. Това съобщи областният управител Сергий Хамалий, цитиран от Ройтерс и БГНЕС.

Тази атомната централа и още две беше изключена вчера заради руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Три украински ядрени централи са изключени от електропреносната мрежа

По информация на ДПА от руската държавна компания "Росатом" заявиха, че подкрепят идеята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ. Те поставят условия това да става по изискванията, поставени от Русия.

"Вярваме в нея, тя ни е нужна“, каза шефът на "Росатом“ Алексей Лихачов по повод предложената зона за сигурност.

"Параметрите са ясни и имаше и разговор с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси по този въпрос“ допълни Лихачов.

Той представи предложенията си за това как ще функционира въпросната зона за сигурност. Гроси изтъкна, че не трябва да се допуска Украйна да извършва обстрел, нито да се опитва да си възстанови контрола върху нея.

"В замяна разбира се, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението“, допълни Лихачов.

По думите му всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са били повредени и изключването на реактора би осигурило само "относителна безопасност“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.