В Испания има допълнителен повод за недоволство

Десетки хиляди се включиха в шествия срещу насилието над жени по целия свят. От Европа до Южна Америка бяха свикани демонстрации по повод международния ден. В Испания има допълнителен повод за недоволство. Вратичка в новия закон срещу насилието позволява на сексуални насилници да намаляват присъдите си. 11 мъже са се възползвали, като петима от тях вече са освободени от затвора. Това предизвика горещи дебати в обществото и между политическите партии. Под надслов "Мачистките убийства, изнасилванията и експлоатацията унищожават жените", се проведоха шествия в няколко испански града.

"Дойдох на протеста, защото проблемът с насилието над жени продължава и днес. Всичко - от посегателства и малтретиране до различно отношение в социалната сфера", каза една от протестиращите.

Всяка трета жена между 18 и 29 години е била насилвана от партньора си

"Бием нашите барабани, за да провлечем вниманието към сексуалните посегателства, към убийствата на жени. Ще ги бием цяла нощ, колкото може по-силно", каза друга жена от участниците в протеста.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.