Жертвата е 87-годишна жена от Добрич

Пореден случай на „ало” измама. Жертвата е 87-годишна жена от Добрич. След поредица от телефонни разговори тя била подмамена да хвърли спестяванията си през прозореца.

Сумата е 25 000 канадски долара, които се равняват приблизително на 35 000 лева. Измамниците са се представили за служители на МВР, които извършват спецоперация.

Сигналът за измамата е подаден на 23 ноември. В него е посочено, че по-рано същия ден жена от града е получила телефонно обаждане от неизвестен женски глас. Непознатата се е представила за полицейски служител и е заявила, че се провежда спецоперация за залавяне на телефонни измамници.

След това потърпевшата е получила обаждане и от мъж, който се представил за началник на районното управление и ѝ казал, че трябва да събере всичките си спестявания и да ги предаде на измамниците, обясни Даниел Илиев, говорител на райнонната прокуратура. Жената е имала 25 000 канадски долара в себе си, сложила ги е в найлонова торбичка и ги е пуснала през прозореца.

Извършителите се издирват. Образувано е досъдебно производство. От юни досега общият им брой вече е 13, каза Илиев.

„Всяка седмица констатираме поне по един случай на телефонна измама. Има задържани лица – двама помагачи. Повдигнати са им обвинения”, каза Илиев.

Схемите на телефонните измамници са основно две. При едната се представят за полицаи, които провеждат спецакция. При втората заблуждават жертвата, че негов близък се нуждае от спешна операция.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.