Съединените щати предложиха награда до 5 милиона долара за информация

Мексиканските сили за сигурност заловиха син на хвърления в затвора наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, постигайки сериозна победа в битката срещу могъщи картели дни преди посещението на президента на САЩ Джо Байдън, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Овидио Гузман, който беше арестуван в северозападния град Кулиакан, е обвинен в ръководене на фракция от прословутия картел Синалоа на баща си, каза министърът на отбраната Луис Кресенсио Сандовал пред репортери.

САЩ предлагат 5 млн. долара за залавянето на четирима наркобарони (СНИМКА)

Твърди се, че 32-годишният син, по прякор "Ел Ратън" (Мишката), е помагал в операциите на баща си за трафик на наркотици, откакто Ел Чапо беше екстрадиран в САЩ през 2017 г.

Съединените щати предложиха награда до 5 милиона долара за информация, водеща до ареста на Овидио Гузман, обвинявайки го, че е ключов играч в картела Синалоа.

Неговото залавяне, което доведе до стрелба и подпалване на автомобили в Кулиакан, се случи в момент, когато мексиканският президент Андрес Обрадор се готви да посрещне Байдън следващата седмица за среща на върха на лидерите в Северна Америка, на която се очаква сигурността да бъде на първо място в дневния ред.

3 години затвор за жената на наркобарона Ел Чапо

"Ел Чапо" излежава доживотна присъда в САЩ за трафик на стотици тонове наркотици в САЩ в продължение на 25 години.

Неговият картел обаче остава един от най-мощните в Мексико.

Предполагаем азиатски наркобарон е арестуван в Австралия

Овидио Гузман и един от братята му са обвинени в надзор на близо дузина лаборатории за метамфетамин в Синалоа, както и в заговор за разпространение на кокаин и марихуана, според Държавния департамент на САЩ.

Твърди се също, че той е поръчал убийствата на информатори, наркотрафикант и мексиканска певица, която отказа да пее на сватбата му.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: