"Оставаме в протестна готовност, ако не бъдат отпуснати повече пари за образование", подчерта Юлиан Петров от КТ "Подкрепа"

Оставаме в протестна готовност, ако не бъдат отпуснати повече пари за образование. Искаме поне 20% увеличение на заплатите на учителите. Това каза в ефира на „Здравей, България” председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

"Учителските заплати и възнагражденията на работещите в системата на образованието достигнаха едно отстояние от 125% от средната брутна работна заплата. Това даде възможност на много млади учители да влязат в системата. Но те не са толкова много и средната възраст на работещите е около 55 години. Ако повишаването на заплатите не продължи, няма да има приток на млади кадри", посочи той. 

По думите му синдикатите искат поне 20 на сто увеличение на заплатите. „Ако не бъдат отпуснати повече средства за образование, много лесно напрежението може да прерасне в протести или стачка. В момента коментираме подобни действия, но не ми се иска това да се случва”, заяви Петров.

Той коментира и идеята на родителите на недисциплинирани ученици да бъдат налагани санкции, включително парични. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.