Тя беше най-популярният министър-председател на Нова Зеландия от един век

В четвъртък Джасинда Ардерн – която на пика си в изборите през 2020 г. беше най-популярният министър-председател на Нова Зеландия от един век – смая страната, репортерите и собствената си лявоцентристка Лейбъристка партия, като обяви, че ще подаде оставка след повече от девет месеца до края втори мандат на поста и без явен приемник. Това доведе до внезапен край на кариерата на един от най-успешните политици в Нова Зеландия - на 42-годишна възраст.

„Просто нямам достатъчно гориво в резервоара за още четири години“, каза Ардърн, сдържайки сълзите си. "За мен е време да се откажа."

„Когато сте малко странен човек и постоянно се тревожите за нещата, идва момент, в който определени работни места са наистина лоши за вас“, каза тя.

Спомняйки си тези коментари сега оставката на Ардърн не е пълна изненада, нито обещанието й, по време на речта си, да присъства на първия ден от началното училище на дъщеря си Нийв тази година.

„На Кларк, нека най-накрая да се оженим“, каза Ардърн на своя годеник, телевизионен водещ, в съобщението си в четвъртък.

Но Ардърн ще бъде трудно да бъде заменена в страната и чужбина – не само за нейната партия, но и за това, което може да се нарече марката "Нова Зеландия". Глобалното възхищение превърна Ардърн в главния двигател на това, което приятелите и на шега наричат „новозеландския индустриален комплекс” - привидно неутолима жажда за съдържание, изобразяващо страната като прогресивна нирвана без социални проблеми, вид фантазия за сбъдване на желания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.