Това каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

САЩ и Южна Корея ще проведат щабни учения за справяне с ядрените заплахи, обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Вашингтон и Сеул ще проведат „все по-сложни учения на щабовете, базирани на сценарии, фокусирани върху ядрените заплахи на полуострова“, пише Остин в публикация, разпространена от агенция Йонхап, без да уточнява кога ще се случи това.

САЩ и Южна Корея започнаха най-голямото съвместно военновъздушно учение в историята си

Остин посещава Сеул за трети път като министър на отбраната. По време на визитата си той трябва да се срещне с южнокорейския си колега Лий Джонг Суп и с президента Юн Сук Йол. Посещението му е насочено към задълбочаване на сътрудничеството и обсъждане на предизвикателствата пред сигурността, както и потвърждаване, "че разширеният ангажимент на САЩ за сигурността на Република Корея (Южна Корея) е железен", пише той.

Военното напрежение на Корейския полуостров нарасна рязко миналата година, след като Севера провеждаше тестове в нарушение на санкциите почти всеки месец. Изстреляна бе и най-модерната междуконтинентална балистична ракета. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун  наскоро призова за "експоненциално" увеличаване на ядрения арсенал на Пхенян и обяви Севера за ядрена държава. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС