Разказва „Дойче веле”

Германия е страна, известна с любовта си към автомобилите. Във времена на изменения на климата обаче възниква въпросът докога колата ще бъде средство за придвижване номер едно. Вероятно затова в повечето германски градове има добра мрежа от обществен транспорт. Именно тя прави хората не толкова зависими от автомобилите си.

В Берлин има подземно и наземно метро, трамваи и автобуси. Фактът, че няма никакви бариери на спирките, е объркващ за мнозина. Системата се основава на доверие, но все пак билетите се проверяват периодично.

Колко германска е германската столица Берлин? (ВИДЕО)

Билети могат да бъдат закупени чрез приложение или на самите спирки. Всеки регион в Германия има собствена система, която до известна степен се различава от останалите. Билетът се маркира на указаното място, тъй като в противен случай не е валиден. Той се избира според зоната на пътуване, продължителността и броя на пътниците.

Екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” ни среща с Шинкуете Шърли Джоунс. Тя кара метрото в Берлин. За нея първото шофиране в тунела е било незабравимо изживяване. Силно впечатлена е от светлините и звуците. Според Шинкуете в тази професия има и малко стрес, тъй като трябва да се спазва точно разписание, а някои от пътниците понякога пречат това да се случи.

Целия репортаж гледайте във видеото. То е част от любопитните истории в предаването „Евромакс” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 11:30ч. и сряда от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева