Разказва „Дойче веле”

Почти 70% от населението в Хондурас живее в бедност. Изблици на насилие, гангстерски войни и отвличания са ежедневие. Процентът на убийства е сред най-високите в света. 

От друга страна карибските райски места привличат инвеститори от чужбина. 

Остров Роатан е палмов рай със спираща дъха красота. Той е сцена на експеримент. Именно там расте държава на инвеститори - Проспера. В нея важат различни правила. 

„За нас бизнесмените от Хондурас, Проспера предлага много работни места. Това е безопасно място, където можем да живеем, да се развиваме”, казва Ерик Писикалис. 

Издигат знамето на Хондурас, но държавата няма думата. Те изграждат една утопия, която трябва да е максимално привлекателна за инвеститорите, почти без данъци, без политици, със съвет на предприемачите – само частично избран. Критиците се страхуват за демокрацията. А адвокатът на Просперас се възхищава на перфектния град. 

„Това все още е Хондурас. Но ние получихме разрешение от правителството със закон да управляваме територията. Така че имаме свободата да създаваме правила, които са ни от полза”, казва Родриго Гонзалес. Въпросът е: от полза за кого?  

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.