Вижте акценти от документа

Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода - това са проблемите в България, които Държавният департамент на Съединените щати отбелязва в доклада за страната ни за 2022 година.

Като пример за незаконен арест докладът посочва задържането на бившия премиер Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиара Севделина Арнаудова.

Вашингтон твърди още, че действията на българското правителството за справяне с корупцията са „недостатъчни”, а страната ни все още има проблем с безнаказаността. Докладът цитира телевизионно интервю на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов, в което казва, че бивш политически лидер му е предложил половин милион лева, за да може фирмата „Евролаб 2011” да продължи да извършва частния фитосанитарен контрол на границата с Турция. Документът изтъква, че през май 2022 г. фирмата все пак е отстранена заради съмнения, че е ощетила държавата с милиарди.

По отношение на медийната свобода документът твърди, че корпоративен и политически натиск, неефективна и корумпирана съдебна система и непрозрачни правителствени регулации по отношение на ресурсите за подкрепа на медиите, включително европейските фондове, подкопават медийния плурализъм. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии.

Докладът цитира „Репортери без граници”, според които независимите медии и разследващите журналисти редовно стават жертви на нападки и натиск. Дава се за пример как на 15 март 2022 г. лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров и екип от телевизионния канал на партията - „Алфа”, щурмуват офисите на NOVA.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.