Според неправителствена организация в Щатите са извършени най-малко 131 нападения за 3 месеца

Според неправителствената организация „Архив за насилието с оръжия“ (Gun Violence Archive) в САЩ са извършени най-малко 131 нападения с огнестрелно оръжие за последните три месеца. Това е значително увеличение в сравнение с предишните години.

Докладът отбелязва, че около 350 деца и още над 4000 възрастни са загубили живота си от началото на годината при подобни атаки. И допълва, че статистиката е особено тревожна, тъй като от началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г. броят на нападенията с огнестрелно оръжие се е удвоил и продължава да нараства всяка година.

Тийнейджърка стреля в начално училище в САЩ, убити са три деца и трима възрастни (СНИМКИ)

Докато през 2017 и 2018 г. са регистрирани по около 350 масови стрелби, през 2022-ра случаите са над 650. По-рано американският президент Джо Байдън отново призова Конгреса да вземе мерки за ограничаване на насилието, извършвано с огнестрелни оръжия, след като при нападение в училище в Нашвил бяха убити най-малко шестима души - сред тях три деца на възраст между 8 и 9 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.