Взрив в кафене уби Владлен Татарский и рани други 25 души

Руската полиция задържа жена за убийството на блогъра Владлен Татарский. Той загина при взрив в кафене в Санкт Петербург вчера. На видео, което следствието публикува, жена признава, че е дала на Татарский статуетка, която по-късно се взриви в заведението, като го уби и рани 30 души.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как млада жена с кафяво палто влиза в кафенето, носейки кутия. Други кадри показват как оставя кутията на масата и сяда, а след това статуетката е връчена на Татарский. Руските власти обявиха, че на кадрите е 26-годишната Дария Трепова, която е била арестувана и е признала, че е занесла статуетката.

Взрив в кафене в Санкт Петербург, има загинал и ранени

В публикуваното от следствието видео, Дария не признава, че е знаела, че ще има експлозия, нито признава участие във взрива.

„Опитваме се да установим мотива за престъплението. Следователите ще решат каква мярка за неотклонение да й наложат”, заяви  Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет на Русия.
 

Москва обвини за взрива специалните служби на Украйна, които си сътрудничили с опозиционния лидер Алексей Навални. Самият той е в затвора от януари 2021 година.

„Според следствието има информация, показваща, че украинските специални служби може да са замесени в планирането на този терористичен акт”, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия.

Кафенето е било собственост на лидера на частната армия „Вагнер” Евгений Пригожин. Той обаче твърди, че го е предоставил на про-кремълската група „Кибер Фронт Зет”, която определя себе си като информационна армия.

Малко по-късно Пригожин публикува видео в памет на Татарский, в което твърди, че наемниците му са превзели градската администрация в Бахмут, а украинците са концентрирани в западната част на града. Не за първи път Пригожин обявява подобни успехи. До този момент обаче думите му не са потвърдени. „Втори април, часът е точно 11 вечерта. Зад мен е сградата на градската администрация. Това е руският флаг. На него пише „В памет на Владлен Татарский”. Юридически ние превзехме Бахмут”, се казва в изявлението му.

 Убитият блогър Владлен Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, е роден в Донецк и беше поддръжник на руската инвазия в Украйна. Той се присъединява към проруските сепаратисти след излежана в затвора присъда за въоръжен грабеж. През септември миналата година публикува скандално видео от Кремъл, заснето, докато Путин обявяваше анексирането на четири украински региона.

„Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, както е необходимо, както ни харесва”, заявява тогава Владлен Татарский.

Напоследък той критикува руските власти и дори президента Путин за загубите на бойното поле в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.