„Третият служебен кабинет е в ръцете на Румен Радев", каза той

Служебният премиер Гълъб Донев не би участвал в редовен кабинет. Това заяви самият той пред журналисти.

Втори ден на реакции от служебния премиер Гълъб Донев за невъзможността на депутатите да си изберат председател. Донев все още е оптимист, че може да бъде наследен от редовен кабинет. Той настоява парламентът да започне работа по същество, за да разглежда отлаганите от месеци закони.

Служебният премиер Гълъб Донев се надява след Великден възелът да бъде разплетен. По думите му парламентът трябва да работи в единство, за да се състави широка коалиция. Затова и днес служебният кабинет е създал работа на парламента, внасяйки в деловодството всички законопроекти, за които не стигна времето в предишното Народно събрание. „Внасяме всички законопроекти, които са подготвени съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост повторно, защото 48-ият парламент не ги разгледа. Не стигна времето или нежеланието да бъдат разгледани”, посочи Донев.

В случай на нов крах премиерът не отговори еднозначно дали би приел поста за трети път. „Третият служебен кабинет е в ръцете на президента Румен Радев. Той ще бъде този, който ще реши състава на евентуално следващо служебно правителство”, каза Гълъб Донев.

Той коментира и преговорите за Плана за възстановяване. „От началото на февруари след решението на НС за предоговарянето започнахме разговори с ЕК. Те са интензивни. Следващите разговори ще се проведат на 20 април. Дотогава ще бъдем готови с бележките, които ни даде Европейската комисия”, поясни министър-председателят.

По думите му, ако няма редовно правителство, служебното ще внесе до края на април проект на закон за държавния бюджет. 

Според него служебното правителство се е справило перфектно с работата си. Коментарът на премиера дойде след откриването на 7-километров участък от автомагистрала „Европа“ между Драгоман и ГКПП „Калотина“. 

„Тази магистрала е важна, защото свързва България с другите държави. Това е най-прекият път от Азия за Централна и Западна Европа. Приех тази покана с ясното съзнание,че няма да съм поредният български премиер, който ще се окичи с прерязана лентичка за откриване на определен пътен участък. Тук съм, за да дам увереност на хората от региона, на строителя и на гражданите, че служебното правителство ще продължи да работи с необходимите темпове и професионализъм. От Министерството на регионалното развитие и АПИ увериха, че цялата магистрала ще бъде завършена до 2024 г.”, уточни Гълъб Донев.

„Много пъти е казвано, че регионалното министерство не си върши работата. Отговорът на нападките е да ви показвам какво сме направили”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.