Защо един чужденец избра да живее в България?

Защо един чужденец избра да живее в България и да промени представите ни за българското село? Глория Николова се срещна с французина Фред Кугар, който живее в Широки дол от 5 години.

„Когато пристигнах на летището, взех една карта на България, затворих си очите, сложих си пръста на произволно място и там бяха Самоков и Широки дол. Взех едно такси и дойдох. Децата в селото по цял ден караха само колело. Стори ми се доста тъжно и сиво, а малките обичат цветовете”, разказа с усмивка мъжът.

Така освен да живее тук, решава и да промени сивотата - с четка в ръка. На помощ идват дори 2-годишни деца.

Заедно преобразяват спирката, селския магазин, дори електрическите стълбовете. Пари за бои и материали събират всички в селото. По рисунките на Фред може да разберете не само къде е кръчмата в селото и кога работи, а и какво включва менюто й.

Всички в селото му се възхищават и се радват на направеното от него. Фред знае само отделни думи на български. Казва, че диалектите правят задачата му да научи езика - още по-трудна.
Сега той и още хора в селото работят по план за мини голф игрище и нови рисунки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.